Ketogeen dieet dag 6

Ketogeen dieet dag 6

Ontbijt, ochtend tussendoortje, lunch en avondmaaltijd zijn nu vloeibaar. Roos doet het echt niet gek….

Heel even was ik bang dat Roos de Ketocalshakes niet wilde drinken. De eerste dag (maandag) ging het prima, maar vanaf dinsdag ging het moeizamer en zonk de moed mij behoorlijk in de schoenen. Erik heeft haar toen als een baby op schoot genomen en de shake gegeven. Dit leek goed te gaan! Sindsdien nemen we haar steeds op schoot en nu drinkt ze de shakes braaf en eigenlijk best met smaak.

Donderdagavond was de eerste Ketogene avondmaaltijd en hebben we Roos een Ketogene muffin en een shake gegeven. Roos at de muffin gretig op, maar werd enorm verdrietig toen hij op was. Uit frustratie wilde ze de beker shake niet meer drinken en smeet deze op de grond. Ze moest zó huilen, zó zielig…. Ik kon het niet aanzien en heb spontaan een potje met haar mee gejankt.
Vrijdagavond hebben we het omgedraaid. Eerst de beker shake en daarna de muffin. Dit ging stukken beter! Even piepen, maar Jet (die mij vrijdagmiddag en avond heeft geholpen) wist haar snel af te leiden. 
Vanavond heb ik Roos in plaats van een Ketocalshake een Ketogene pannenkoek gegeven en als toetje twee kleine drilpuddinkjes (Slimpie siroop met gelatine). Deze heeft ze gelukkig met smaak gegeten en er waren geen tranen na het eten.

  
 – pannenkoek van Ketocal –

 
Roos haar lichaam moet ook wennen aan het dieet. Ze is slapper en lijkt meer vermoeid. Slaapt weer twee keer per dag. Maar dat schijnt er bij te horen en ook weer over te gaan.
Verder heeft ze vanaf afgelopen donderdag elke middag tussen 15 en 17 uur een verdrietig moment. Vanmiddag had ze ook weer een boze huilbui en dat kennen we absoluut niet van haar. Helaas kunnen we moeilijk peilen of ze ergens last van heeft of honger heeft… kon ze het maar aangeven….

Sinds gisteren zijn we begonnen met het bloedprikken. Iedere ochtend en avond prikken we Roos haar bloed om te haar bloedsuikers (glucose) en Ketonen te meten. Roos ondergaat dit gelukkig rustig.
We kunnen al Ketonen meten in haar bloed! Ze zijn echter nog niet in balans… De Ketonen zijn in balans met het Ketogeen dieet als de waarden in het bloed meerdere dagen achtereen tussen de 2.0 en 5.5 zijn.

Ter info:
Normaal gezien halen mensen hun energie uit koolhydraten. Deze worden in het lichaam omgezet in glucose, brandstof voor de hersenen. Bij het Ketogeen dieet wordt de energie gehaald uit vetten. Bij de verbranding van vet ontstaan Ketonen. Ketonen zijn, net als glucose, een brandstof voor de hersenen. Deze Ketonen komen in het bloed en kunnen de epileptische aanvallen verminderen.

– de prikspullen –
                       

Aanstaande maandag moet Roos weer voor controle naar het UMCG. Ze krijgt dan weer een EEG, een glucosesensormeter, haar bloed wordt geprikt en we hebben een eerste evaluatiemoment met de diëtist.
Volgens Erik moet ik meer wennen aan het dieet dan Roos. Hoewel ik er nog steeds achter sta en weet dat we er met z’n allen even doorheen moeten, vind ik het hartverscheurend om haar elke middag zo verdrietig te zien. Maar zoals ik het verhaal al begon… Lieve Roos doet het al met al eigenlijk best goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *