Ketogeen dieet dag 8

Ketogeen dieet dag 8

Vanaf vandaag zouden alle maaltijden en tussendoortjes vloeibaar moeten zijn…. Maar er is goed nieuws!
Toch ga ik beginnen met slecht nieuws, want daardoor is het goede nieuws beter uit te leggen.

Sinds gisteren weigert Roos haar shakes te drinken.
Gisterochtend smeet ze na 3 slokken haar beker weg. Vervolgens associeerde ze haar roze tuitbeker met de shake, ook al zat er ander drinken in. Dus ander drinken weigerde ze ook. De ochtendtussendoor, in de vorm van een shake, wilde ze ook niet. Tussen de middag maar een muffin aangeboden, die ze gulzig at, maar daarna weer tranen met tuiten omdat hij op was…. Na de middagslaap, die ze moeilijk kon vatten, heeft ze uiteindelijk een halve beker shake gedronken. Als avondmaaltijd wilde ze ook geen shake, maar heeft ze wel een halve kop bouillon gedronken.
Roos was de hele dag vermoeid en slap. Kon amper op haar benen staan en kreeg spontaan een boze huilbui. Je begrijpt, de moed zonk mij weer in de schoenen. Ik heb, toen Roos op bed lag, even een flink potje gejankt!
Gek genoeg waren haar Ketonen wel heel hoog. ’s Morgens 5.6 en ’s avonds 5.3 (een waarde tussen de 2 en 5.5 is goed, tussen de 3 en 4 is ideaal).
Vandaag hetzelfde verhaal. Roos wilde geen shake vanmorgen. Om 10.45 uur is ze met nuchtere maag naar het UMCG gegaan met Erik voor de EEG. Toen ze terugkwamen om 12 uur heeft Erik met een grote spuit, shake in haar mond gespoten. Onder dwang heeft ze wat gedronken. Niet leuk om het zo te doen, maar ze moest tóch wat binnenkrijgen want om 13 uur moesten we weer in het UMCG zijn voor een gesprek met de diëtist en epilepsieconsulent.

Vanmiddag werd er eerst weer een glucosesensormeter op Roos haar buik geprikt (het champignonnetje waarover ik eerder heb verteld in de blog ‘Soms zit het mee en soms….’). Roos liet het gelukkig rustig gebeuren en daardoor was de klus zo geklaard! Daarna hadden we een gesprek met de epilepsieconsulent en de diëtist. Ik zal dit niet uitgebreid beschrijven, de conclusie is interessanter namelijk….

Omdat Roos de shakes niet wil drinken, maar wèl geniet van de muffins en pannenkoeken is haar dagmenu aangepast. Niet alles hoeft meer vloeibaar…

Het dagmenu ziet er nu alsvolgt uit:

– Ontbijt – 1 Ketocal muffin of een halve Ketocal pannenkoek

– Ochtendtussendoor – 70 ml Ketocal shake

– Lunch – 1 Ketocal muffin of een halve Ketocal pannenkoek

– Middagtussendoor – 70 ml Ketocal shake

– Avondmaaltijd – een hele Ketocal pannenkoek eventueel met een beetje spek.

Daarnaast moet ze voldoende koolhydraatarm drinken en mag ze bij de ochtendtussendoor een Slimpie drilpuddinkje (omdat ze de rauwkost niet lust) en bij de middagtussendoor 5 kaasknabbels, 5 baconknabbels of 5 macademianoten. En verder mag ze bij de lunch en avondmaaltijd een kop bouillon waar we nu 1 gram koolhydraten in de vorm van groente in mogen doen.

Verder zit Roos vanaf zaterdag al hoog in Ketonen! Zelfs bijna aan de bovengrens en als dat doorzet wordt het dagmenu vanaf volgende week uitgebreid met 2,5 gram koolhydraten in de vorm van fruit.
Dat betekent dat we de omrekentabellen moeten gaan gebruiken. Want als je 2,5 gram koolhydraten mag aan fruit staat dat gelijk aan 12 gram banaan, maar ook aan 50 gram aardbeien. Klinken die aardbeien tóch wel aantrekkelijker 🙂

Om een lang verhaal kort te maken, kwam ik vanmiddag weer met iets meer goede moed en vertrouwen uit het UMCG.
Ik denk dat we Roos heel blij maken met wat meer vast voedsel. Het is natuurlijk nòg heel beperkt, maar het is altijd beter dan alles vloeibaar in de vorm van de Ketocal shakes…

We gaan ervoor!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *