Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag

Vandaag is het wereldlichtjesdag. Een dag waarop kinderen worden herdacht die voor altijd kind zullen blijven. Kinderen die helaas niet meer bij ons zijn…

Sinds we met Roos in deze gekke wereld terecht zijn gekomen, zijn we ons plots erg bewust geworden van de kwetsbaarheid van het leven. Sinds we met Roos in deze gekke wereld terecht zijn gekomen, zijn we te vaak in aanraking gekomen met het overlijden van een kind. Een kind dat we persoonlijk hebben gekend omdat we een kamer in het ziekenhuis deelden, of omdat het bij Roos in de klas zat, een kind dat we via via of tijdens een vakantie hebben ontmoet. Maar ook kinderen die we alleen kenden via foto’s en filmpjes die hun ouders deelden. Kinderen die ik niet in het echt heb ontmoet, maar waarvan ik toch het gevoel had dat ik ze kende (zoals velen dat gevoel hebben bij Roos) omdat ik hun leven volgde op social media en omdat ik hun ouders wel eens sprak. We deelden de zorgen. Weliswaar soms op een totaal ander schip, maar allemaal in dezelfde zorgen zee met haar onvoorspelbaar woeste stormen en haar prachtig kalme wateren.

Iedere keer wanneer het bericht komt dat een kind uit die zee is overleden, raakt het me. Het komt keihard binnen. Omdat het me vreselijk lijkt om je kind plotseling te verliezen en omdat het me een onmogelijke keuze lijkt om je kind uit liefde los te laten. Omdat het me verschrikkelijk lijkt om je kind niet meer te kunnen knuffelen en omdat het me afschuwelijk lijkt hoe je je leven dat altijd in het teken van zorgen staat ineens zonder je dierbaarste bezit (weer) vorm moet gaan geven. Het raakt me omdat het ónze grootste angst is en omdat we tegelijkertijd weten dat het ook onze realiteit kan worden. Het raakt me omdat het zo dichtbij komt… Zo dichtbij is…

Op wereldlichtjesdag staan we stil bij alle kinderen die niet meer op deze wereld zijn, maar die we in onze harten voor altijd mee blijven dragen.
Onze gedachten zijn bij alle kinderen die zijn overleden en in het speciaal bij Jasmijn (*2016), Evert-Jan (*2018), Nanoek (*2019), Hrant (*2019), Ami (*2019), Isabel (*2019), Jitze (*2020), David (*2020), Feline (*2020) en Julie (*03-12-2021) en bij hun krachtige ouders, broertjes en zusjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *