VET

VET

Vet leuk, vet lekker, vet jammer, vet spannend, vet knap, vet…, Vet…, VEt…, VET!!!!


Vet leuk
Afgelopen woensdagochtend de herkansing van Monkey Town met Roos. Lieve vriendin Saskia ging mee voor de gezelligheid en steun. 
Dit keer geen gillende kinderen. Geen verveelde moekes (of niet zo heel erg veel… wél opvallend veel papa’s die hun kroost probeerden te vermaken). Geen drukte. En…. geen helm. Alles is gecoat en veilig, dus wanneer Roos tegen de grond klapt komt ze zacht terecht.  
Roos keek vooral veel rond, leek het wel leuk te vinden. Zwoegend door de ballen in het ballenbad (goede krachttraining) richting het net eromheen en lekker met de handjes eroverheen wrijven. Ze had een grote lach op haar gezicht toen we met haar op het springkussen sprongen. Waarbij we zelf onze ruggen braken…. maar met alle liefde… Roos oogde ontspannen en we gaan zeker weer een keer. Al is het alleen maar om lekker over de netten te wrijven….Vet lekker
Sinds anderhalve week zijn we een andere weg ingeslagen met het Ketogeen dieet. Van de klassieke-variant (waarbij het eten zeer eenzijdig en beperkt was), naar de MCT-variant . Roos mag weer meer koolhydraten en dat betekent meer afwisseling in haar voeding . Inmiddels zijn alle maaltijden van het oude menu vervangen voor maaltijden van het nieuwe menu. Roos vind het vet lekker…. Vooral het avondeten gaat er zeer goed in na 6 weken Ketogene pannenkoeken.
Alles is echter wel streng afgewogen en nog steeds zeer vetrijk. Extra koolhydraten betekent extra vet…. Neem als voorbeeld de lunch; 20 gram koolhydraatarm brood (is ongeveer een half plakje brood), met 5 gram boter (flinke klont) en 50 gram vette vleeswaren (is 5 plakjes boterhamworst!). Jammie!!
Wij zijn inmiddels echte Ketogene pioniers (zoals diëtist Greet ons noemt). Het is een uitdaging (leuk!!) om uit te zoeken wat Roos mag eten. De ratio vet/ koolhydraten moet namelijk altijd 4:1 zijn. Je wordt enorm vindingrijk. Zo mag Roos dus weer brood, maar alleen met vet en koolhydraatarm beleg. Je wordt dan snel beperkt tot vleeswaren en kaas. Hartig dus. Maar monchou mag ook. Paar drupjes zoetstof erdoor en je hebt een zoet broodbeleg. Roos smult ervan!

Vet jammer
Het is fijn dat Roos weer meer normaal mag eten. De Liquigen (vetemulsie) verdraagt ze goed. Ze is er niet ziek van en gemengd met wat Slimpie drinkt ze het goed op. Maar meer koolhydraten betekent ook schommeling van waarden. En dat hebben we helaas gemerkt. Roos haar ketonen waren echt prachtig stabiel (tussen de 3 en 4) , maar sinds de verhoging van de koolhydraten, zijn ze dramatisch gedaald….
Volgens de diëtist geen reden tot onrust. We zijn nog maar net begonnen met de MCT-variant en moeten het nog afstellen op Roos, maar tóch is het vet jammer als je haar prikt en de waarden liggen onder de 2. De eerste keer was ik er zelf gewoon een beetje ziek van.

Vet spannend
Morgenmiddag moet Roos weer voor controle naar het ziekenhuis. Spannend wat haar gewicht doet (vorige keer was ze ineens aangekomen in twee weken tijd, terwijl haar voeding niet was veranderd). En ik ben benieuwd wat voor afspraken er gemaakt gaan worden betreft het dieet. Waarschijnlijk zullen er meer aanpassingen moeten komen in het menu, want te lage Ketonen betekent in Roos haar geval teveel koolhydraten in de voeding. Ik hoop zo dat de waarden snel weer stabiel worden! We zien namelijk nog steeds dat het dieet echt iets doet met Roos!

Vet knap
Roos lijkt sinds het dieet helderder en alerter. Daarnaast heeft ze meer energie en (over het algemeen) minder zichtbare aanvallen. Haar wereld is weer groter en ze (her)ontdekt volop! Ze oefent met staan en lopen (langs de box en bank) en zoekt haar grenzen met haar balans (los staan). 
Roos is het afgelopen jaar veel vaardigheden die ze eerder bezat kwijtgeraakt. Maar we zien dat sommige dingen weer langzaam terug komen. Zo maakt ze de laatste twee weken ineens weer enorm veel verschillende klanken. ‘Klets’ de hele dag door. Misschien gaat ze ook wel weer wat woordjes oppikken…. 
En we kwamen erachter dat ze sommige dingen ook niet kwijt is geraakt…. Ze weet namelijk nog precies wat ze moet doen zodra ze een bril in handen krijgt! Vet knap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *