Poezen en muizen

Poezen en muizen

Morris en zijn drie knuffelmuizen. De eerste kreeg hij bij zijn geboorte van opa Luuk. De tweede kochten we voor in zijn mandje op het kinderdagverblijf en de derde lag in de kast als reserveknuffel. Toen hij afscheid nam van het kinderdagverblijf voegde hij de tweede muis bij zijn eerste. En de derde ontdekte hij kort daarna in de kast. ‘Zielig’ vond hij dat, want de anderen muizen waren met z’n twee en de reservemuis (die de naam Reservie kreeg) was helemaal alleen. En zo werd de derde muis bij de andere twee gevoegd. Sindsdien gaan de drie knuffelmuizen waar Morris gaat. Dat wil zeggen, wanneer hij slaapt slapen ze bij hem. Afgelopen week trof ik zijn muizen aan in mijn bed. Keurig ingestopt alsof ze zijn kinderen zijn. Zo liggen ze er wel vaker… Totdat Morris weer naar bed gaat en ze meeneemt. Lieve Morris en zijn drie knuffelmuizen.
Roos kreeg bij haar geboorte ook een knuffel van opa Luuk. Een roze poes. Ze had er uiteindelijk vier; twee als reserve in de kast, een voor thuis en een voor op het kinderdagverblijf en later Ilmarinen. Waar Roos ging, ging haar knuffelpoes. Wanneer ze ging slapen legde ze hem zelf over haar ogen of kauwde lekker op een pootje. Inmiddels ligt de allereerste knuffelpoes helemaal versleten in haar kast en ligt er nog een exemplaar bij haar in bed. De anderen verloor ze in het ziekenhuis.
Roos hecht nu overigens weinig waarde aan de knuffelpoes. Soms grijpt ze hem per toeval vast. Toch blijft hij bij haar in bed en neem ik de knuffelpoes altijd mee naar opnames. Ik druk hem in haar hand wanneer ze ver weg. Het geeft mijzelf een fijn gevoel en ergens hoop ik dat de knuffelpoes haar nog steeds een gevoel van veiligheid en troost geeft. De knuffelpoes hoort gewoon bij Roos. Hij heeft voor mij een emotionele waarde. De knuffelpoes die ze al vanaf haar geboorte heeft. De knuffelpoes die ze overal mee gespeeld heeft. De knuffelpoes die meeging naar haar eerste opnames. De knuffelpoes waar ze wel degelijk naar om heeft gekeken. De knuffelpoes waar ze aan gehecht was toen ze nog ‘gezond’ was. Lieve Roos en haar roze knuffelpoes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *